Arabisk vår ger hopp om att nyttja öknens sol

1:40 min

Nästan ingenting av Saharas sol tas tillvara för att producera el. Men i Tunisien tror solenergiforskare på ökade investeringar och satsningar på solenergi efter den arabiska revolutionen.

Brahim Bessais är professor i fysik och generaldirektör för centrumet för energiforskning och energiteknologi i Tunis. Han säger att tidigare när det kom investerare, kunde de plötsligt uppvaktas av någon ur presidentens familj, någon som sa att de gärna skulle vilja kliva in som delägare i företaget och krävde att få 50 procent av verksamheten

Sådant tycker investerare inte om. Men efter revolutionen 14 januari i år, då president Ben Ali tvingades fly, är det slut med sådant, är Brahim Bessais övertygelse.

– Vi vill göra mycket på vårt labb, men vi har inte medlen, säger solcellsforskaren Houda Kaouache, där hon står vid sin slitna arbetsbänk. Nu efter revolutionen hoppas vi på mer pengar till forskningen.

I en annan del av solcellslabortatoriet är det hål i taket, kvittrande fåglar flyger in och ut. En av forskarna säger att ombyggnationen har pågått här sedan 2004, men kanske kan det bli klart nu när korruptionen förhoppningsvis blir mindre så att pengarna hamnar där de ska.

Centrumet för energforskning och energiteknologi sorterar direkt under forskningsministeriet.

-- Nu är folk inte rädda längre. Det finns i dag ingen oberörbar minister, så nu lyfter jag luren och säger vad jag vill till ministern, säger generaldirektör Brahim Bessais.

Läs mer: