För två årslöner kan en "copycat" bli din. (foto: pressens bild)

Kattkopiator kan rädda familjefriden

Ett amerikanskt företag erbjuder nu husdjursägare möjligheten att att köpa klonade kopior av katter eller hundar som gått bort. Svenska experter tycker att marknadsföringen är missledande.

För 400 000 svenska kronor hävdar det amerikanska företaget Genetic Savings and Clone sig kunna klona fram en frisk kopia av ditt bortgångna husdjur.

Företaget uppger sig ha förfinat den teknik som bland annat användes då det omtalade fåret Dolly klonades för snart 10 år sedan.

Snart två arter på listan
Hittills har man bara lyckats klona katter, men redan nästa år hoppas företaget kunna ta fram genetiska kopior även av hundar.

Redan nu har hundratals hundägare lagrat DNA-prover från sina husdjur i företagets gendatabank, eller ”Pet Bank”, som de kallar det. En tjänst som i sig kostar ett antal tusenlappar, beroende på hur länge materialet lagras. De flesta prover tas från redan levande husdjur, men föetagte säger sig också kunna klona fram en kopia ur DNA-material från djur som varit avlidna i högst fem dagar.

Svensk expert kritisk
Anne Lundén, docent i husdjursgenetik vid Sveriges Lantbruksuniversitet, arbetar med att bevaka frågor om genteknik som tillämpas på djur, och hon är tveksam till det amerikanska företagets affärsidé. Inte minst för att klonen kanske inte alls kommer å likna den älskade förlagan.

– Jag tycker att de surfar lite på folks okunnighet om vad det är som styr hur de här djuren blir. De är ju inte bara generna utan också miljön som påverkar hur en framklonad kopia ser ut och beter sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".