Dataforskare kartlägger nätverk för spam

1:36 min

Datasäkerhetsforskare har fått en unik inblick i ekonomin för så kallad spam, eller skräpmejl på Internet, efter att man lyckats infiltrera ett av dom största underjordiska nätverken för spridning av spam. För ett par tusen kronor kan hugade spammare få tio miljoner utskick, via ett av dom största spammarnätverken.

Det var det så kallade Pushdo nätverket som forskare i Tyskland och  USA kunde ta sig in i efter ett ingående spaningsarbete på nätet. Ett sådant här nätverk, eller botnet som dom kallas i branschen, består av tusentals komprometterade datorer som utför kommandon dirigerade av specialla kontrollservrar.

Forskarna använde sig bland annat av specialpreparerade datorer för att locka till sig spammare, oemotståndliga som honungsburkar för getingar, genom dom lyckades man identifiera ett trettiotal kontrollservrar som styrde spamverksamheten i Pushdo och hos vilka internetleverantörer dom stod inhyrda, berättar Torsten Holz vid universitetet i Bochum i Tyskland.

I samarbete med några av de internetleverantörer där de här maskinerna fanns fick man tillgång till innehållet i dom avstängda servrarna, och därmed också förbluffande noggranna rapporter och statistik över verksamhetens omfattning.

Under en enda månad hade denna botnet, Pushdo, dirigerat utskick av 87 miljarder skräpmejl visade det sig, flera miljarder mejladresser fanns också på botnetens hårddiskar.