Foto: Field Museum

Snabb tillväxt bakom Tyrannosaurus Rex enorma storlek

Tänk dig att gå upp över två kilo om dagen, eller fyra ton på bara några år! Det gjorde Tyrannosaurus Rex på sin tid visar ny forskning, och det här ger en fingervisning om hur dinosaurierna kunde bli så enormt stora.

Växtvärk kan vi människor också drabbas av under barndomen, men det är knappast i närheten av det en tonårig Tyrannosaurus Rex måste ha upplevt. Mellan 14 och 18 års ålder lade dom här urtidsdjuren på sig 70 procent av sin kroppsvikt. Utvecklingen gick från en baby-ödla på ett ton, till en kött- och benkrossarmaskin till dinosaurie på 5 ton - och allt det på bara fyra år.

Årsringar i benen
Forskare från bland annat Floridas universitet har undersökt årsringarna i tyrannosaurernas skelett. I de benknotor från djuret man har hittat finns en liknande mönsterbildning som i trädstammar, och genom att studera ben från 20 olika skelettfynd av dinosaurien så har man kommit fram till resultatet med den rasande snabba viktökningen i tonåren.

Det är första gången som forskare har kunnat fastställa tillväxttakten hos de här gigantiska djuren. Tidigare har man inte haft tillräckligt många skelettfynd att jämföra med.

Först nu möjligt att studera
Ett annat problem har varit att dom större benen i skelettet hos Tyrannosaurus Rex förändrades medan djuret växte, på ett sådant sätt att årsringarna försvann. Bland annat bildades en stor hålighet av svällande benmärg, som gjorde dem omöjliga att använda för åldersbestämning. Men nu har forskarna upptäckt att årsringarna finns också i revben och andra mindre delar av skelettet, som man har kunnat undersöka.

Det här ger alltså svar på frågan om hur dinosaurierna - åtminstone Tyrannosaurus Rex - kunde bli så stora. Växte dom långsamt men under lång, lång tid, eller i rasande fart - det är frågan som forskare länge ställt sig. Svaret var alltså det senare; snabb tillväxt, och ett förhållandevis kort liv! Bara omkring 30 år blev de fruktade T Rexarna. Att jämföra med dagens elefanter, som också har en snabb tillväxt, men sedan lever i över 70 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista