Terapeutisk kloning även i Sverige

Sverige följer England hack i häl med terapeutisk kloning. Även i Sverige kan den här tekniken börja praktiseras snart, och det är ett forskarlag i Göteborg som ligger i startgroparna.

Igår kom beskedet om att universitetet i Newcastle i England blir först i Europa med att få tillstånd att utföra terapeutisk kloning, en teknik som inte syftar till att skapa nya människor, utan att bota sjukdomar.

Ansökte för två år sedan
Men redan för två år sen ansökte göteborgsgruppen om tillstånd att utföra samma sak här i Sverige, och nu kan de få medvind av det brittiska beslutet, tror en av de aktuella forskarna.

– Man får en mental skjuts av att se att det globala motståndet släppt lite, och man inser att den här metodutvecklingen kan vara fördelaktig för att på sikt bota vissa folksjukdomar, säger professor Lars Hamberger. 

Parkinson och ryggmärgsskador
Sedan i maj ligger ett svenskt lagförslag klart som tillåter terapeutisk kloning, och i höst väntas ett beslut i Riksdagen. Så fort de får klartecken tänker Lars Hamberger och hans kollegor sätta igång, och det handlar i första hand om att hitta bot mot sjukdomar i hjärnan och nervsystemet.

– Vi kommer att använda nerceller man får i samband med operationer i hjärnan, och se om vi kan få fram stamcellslinjer som är anpassade till en viss patient, och inte har några immunologiska avstötningsreaktioner. Sedan är nästa steg att tillämpa det hela, men där tror jag inte att vi får något tillstånd just nu i Sverige.

VR: Vilka är de kliniska tillämpningar ni tänker er i första hand, om ni skulle få tillstånd så småningom?

– På hjärnans område har det pratats framför allt om Parkinson, och om att reparera perifera nervskador, det gäller alltså alla unga människor som sitter i rullstol efter motorcykelolyckor och annat. Om man skulle kunna reparera den skadade funktionen i ryggmärgen och få de att kunna gå igen skulle det vara fantastiskt, säger Lars Hamberger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista