Vem innehar världsrekordet på 400 meter? Foto: PrB

Styr TV-sporten från soffan

I dag börjar OS i Aten och många sportintresserade skulle nog önska att man kunde få fram mer information ur teven än vad man får. Statistik, information om dom olika tävlande eller nån grafik som visar var världsrekordet för spjut är jämfört med kastet man just såg och så vidare. Det här kan gå att få om några år om EU-projektet Melisa blir verklighet.

Med den framväxande datortekniken finns det nya möjligheter att styra den information som kommer ut ur TV-rutan. Det har en grupp europeiska universitet och telekomföretag bestämt sig för att utnyttja. Sen två år tillbaka pågår det så kallade Melisa-projektet, ett EU-finansierat projekt som ska göra just sportsändningar mer interaktiva.

- Vi ska se till att det blir möjligt att använda de här tjänsterna, det är ju trots allt interaktion bara via en fjärrkontroll och en TV-bild och det är väldigt många komplicerade tjänster, berättar Erik Borälv vid Uppsala universitet, som  forskar om samspelet mellan människor och datorer och deltar i Melisa-projektet.

Tjänster kan handla om vadhållning - möjligheten att satsa på om en straff går in eller inte, eller möjligheten att få fram en pil som visar var Beckham är på planen. Eller bakgrundsinformation om dom tävlande och så vidare.

Man skulle också kunna välja vilken reklam man vill se. Att alltså få skräddarsydd reklam till just sig. Vilket ju får en att fundera på om det här är en tjänst för TV-tittaren eller snarare för annonsörerna. Men Erik Borälv tror att tittare är väldigt intresserade av att själv kunna styra även sådant som reklam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista