Gnagarvirus oskyldigt till kronisk trötthet

2:01 min

Folksjukdomen kroniskt trötthetssyndrom har under två år förknippats med gnagar-viruset XMRV. Men den här månaden har flera studier visat att det tycks vara fel. I stället tycks labb-resultat ha blivit förorenade med viruset. I veckans nummer av the Lancet skriver framstående forskare att nu är spiken i kistan satt för virus-teorin.

– Naturligtvis har detta förlorat all kraft som huvudspår, säger Jonas Blomberg, professor emeritus i klinisk virologi vid Uppsala universitet.

Det var 2009 som teorin lanserades i USA att kroniskt trötthetssyndrom skulle bero på en smitta, ett virus som kommer från möss. Då jämfördes det med upptäckten av HIV.

I Sverige har mellan 20 och 40 000 personer drabbats av tillståndet. Att ha kroniskt trötthetssyndrom som är flera komplexa neurologiska symptom handlar bland annat om att i över ett halvår varit extremt trött. Ett syndrom som alltså amerikanska forskare menade berodde på att de sjuka drabbats av ett virus.

Men när experimenten skulle upprepas av andra laboratorier, bland annat i Uppsala, så misslyckades det. Forskare hittade bara i extremt sällsynta fall viruset hos de sjuka personerna.

Nu har istället andra forskare försökt förklara de märkliga ursprungsresultaten med att tillståndet berodde olika föroreningar. De kan ha uppstått på Harvard-labbet, eller hos tillverkarna av kemiska substanser för labbet.

Mus-DNA kan även ha smugit sig in i blodproven från de med kroniskt trötthetssyndrom, och också i viruskulturerna som odlats. Och även om Jonas Blomberg satsat både mkt tid och pengar på det han trodde skulle vara lösningen på gåtan kring kroniskt trötthetssyndrom, ME Myalgic Encephalomyelitis, säger han så här om att virustanken nu får avskrivas: 

– Det är ett tecken på att den vetenskapliga processen fungerar. Det är sanningen som ska fram. 

Att det som man för några år sen trodde skulle leda till ett vaccin mot kroniskt trötthetssyndrom nu har tagit en helt annan vändning menar Jonas Blomberg inte är så konstigt. 

- Föroreningar är väldigt svåra att spåra, när man har så här superkänsliga metoder som har fått användas för att leta efter detta virus XMRV, säger Jonas Blomberg.

Läs mer: