Cyberherdar i Senegal

I västafrikanska Senegal har herdarna kommit in i IT-åldern. De driver sin boskap från bete till bete.

Och för att få information om gröna marker, torka och vattenhål tar de nu hjälp av GPS, Internet och mobiltelefoner.

En gång i veckan samlas herdarna på boskapsmarknaden utanför Dakar och hittills har det varit det tillfälle man har att utbyta information om var till exempel  de bästa betesmarkerna och vattenhålen finns, var sjukdomar eller gräshoppor härjar som värst.

Men sen en tid har flera av herdarna nu tillgång till GPS-mottagare, mobiltelefoner och en webbplats som går under namnet Cyberherden. Det är ett pilotprojekt som går ut på att kombinera herdarnas traditionella sätt att sköta boskap med ny teknik.

Med hjälp av GPS kan man på webbplatsens kartor markera upptagna, gröna eller fina betesmarker och de som bör stå på tillväxt.

Man kan också se hur många djur som kan beta på ett visst ställe utan risk för miljön.

Många av dem som deltar i projektet visste varken vad en dator eller GPS var när det började. Fortfarande finns många problem att lösa, som hur webbplatsen bäst ska anpassas till dem som inte är läskunniga eller att strömförsörjningen som sker med solenergi inte alltid räcker till.

Men projektledarna är övertygade om att tekniken verkligen kan förbättra herdarnas arbetsförhållanden och minska fattigdomen bland dem vilket är huvudmålet med projektet.

Mer om det här kan man läsa i Science in Africa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista