De holländska studenterna bakom världens snabbaste solcellsbil, ”Nuna 2”.

170 km/h endast med hjälp av sol

Världens snabbaste solcellsdrivna bil är just nu i Sverige, och finns till beskådan under måndagen i Göteborg. Senare i veckan kommer Nuna 2, som bilen heter, att fortsätta norrut genom Sverige.

Den ser ut som en gulsvart flygplansvinge på tre hjul och körs av sina tillverkare - studenterna från det holländska universitetet i Delft.

Bilen, eller Nuna 2 som den heter, är en ensitsig farkost som drivs helt och hållet med solenergi.

Den är fem meter lång och föraren ligger ner på rygg och styr fordonet med hjälp av två spakar. Den elektriska motorn är så liten att den får plats i ena bakhjulet.

Hela ovansidan på bilen är klädd med solpaneler, samma typ som sitter på rymdsonden Smart-1, som den europeiska rymdstyrelsen ESA förra året skickade till månen.

Och för att nå upp i 100 kilometer i timmen behövs bara en effekt som motsvarar det som driver en vanlig hårfön.

Men bilen har åkt snabbare än så.

Det var i oktober förra året som den blev världsberömd då bilen vann den prestigefyllda tävlingen World Solar Challenge i Australien. Nuna 2 tog sig 301 mil genom den australienska vildmarken på rekordtiden 31 timmar och fem minuter. Och blev med det också den snabbaste solcellsdrivna bilen, med en toppfart av 170 km/h.

I veckan ska bilen åka från Göteborg, där den befinner sig idag, måndag, till Linköping, Stockholm, Uppsala, Sundsvall, Luleå och Kiruna för att slutligen gå i mål i Narvik.

Syftet är förstås att göra reklam för projektet men också att väcka intresse för rymdteknologi, och visa på att mycket av det som tas fram för satelliter och rymdresor även kan komma till praktisk användning här nere på jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".