Smarta kråkor minns ansikten. Foto: Marko Drobnjakovic / Scanpix

Kråkor lägger ansikten på minnet

Kråkfåglar är smarta, och kommer ihåg människor som varit farliga för dem genom att känna igen ansikten - det har forskare i Seattle i USA visat genom ett flerårigt experiment där personer klätt sig i en speciell ansiktsmask när de fångat, märkt och släppt iväg fåglarna.

Men, det är inte bara de utsatta individerna som minns, utan informationen har spritts bland andra kråkor som aldrig varit infångade men som reagerat kraftigt när personer visat sig i masken.

Det sker också inlärning mellan generationer - kråkungar har lärt sig av sina föräldrar att människor som bär masken är farliga och att man bör varna andra för dem.

Referens: Heather N. Cornell, John M. Marzluff, Shannon Pecoraro. Social learning spreads knowledge about dangerous humans among American crows. Proc. R. Soc. B published online before print June 29, 2011, doi:10.1098/rspb.2011.0957

Vetenskapsradion
per.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista