Björnar skildes åt av inlandsisen men grupperna blandades igen då isen drog sig tillbaka. Foto: Jan Collsiöö/PrB

Istider avdelade djurgrupper - men bara tillfälligt

Istider genom historien har splittrat djurgrupper och därmed påverkat släktskapen mellan djur. Men påverkan är tillfällig, visar en tysk forskargrupp ledd av svensken Svante Pääbo, som undersökt djurens DNA. Efter istidens slut blandas djuren igen och de blir efterhand till en och samma grupp.

När en istid närmar sig drar sig djuren undan. Några går österut, andra västerut, och så lägger sig kylan och den långa istiden över Europa.

Djuren övervintrar så gott de kan, i grottor, i lä, och när isen försvinner finns två grupper av nästan varenda art - de som gick åt öster och de som gick åt väster. Än i dag kan man se skillnader och mönster i deras mitokondrie-DNA som visar var deras vinterviste låg under istiden.

Mönstret är en konsekvens av att vi ligger väldigt nära den förra istiden - 10 000 -12 000 år. Perioden mellan den sista och den näst sista istiden är ungefär 100 000 år, och i mitokondrieDNA ffrån den tiden finns inte några spår av ett sånt mönster.

Där fanns inga öst-väst-grupper med östliga eller västliga urmödrar, det såg ut som om de hade levt tillsamman hela tiden. Det beror på att de haft så lång tid att blanda sig igen sedan isen drog sig undan.

Slutsatsen man kan dra är att de små skillnader man ser t ex mellan olika björnar i Europa inte är något skäl att hålla dem i sär. Det är bara en tidsfråga tills de på nytt blandas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".