Det går att spara vatten i matproduktionen

Igår inleddes Världsvattenveckan i Stockholm med det dystra konstaterandet att världens matproduktion gör av med alldeles för mycket vatten. Men metoder att producera mat med mindre vattenåtgång kan ibland vara enkla - det gäller bara att använda dem.

- Vi har länge tagit vattnet för givet, nu måste vi börja hushålla med det, säger Frank Rijsberman, generaldirektör vid international water management institute på Sri Lanka.

Kanske är det inte det första man tänker på när man sätter gaffeln i luchbiffen att det krävts minst 3 000 liter vatten för att producera den. Dels vattnet som kon själv druckit, men också det vatten som använts för att odla fodret som kon ätit.

Nya tankebanor

Livsmedelsproduktion slukar helt enkelt oerhörda vattenmängder, och när världens befolkning ökar samtidigt som hundratals miljoner männsikor redan i dag är undernärda krävs nya tankebanor - som enligt Frank Rijsberman inte behöver vara så komplicerade.

Ett exempel är ett forskningsprojekt som international water management institute driver i Kina. Där har man testat om risfälten verkligen måste ligga under vatten hela tiden eller om man då och då kan låta dem vara torra för att sedan vattendränka dem igen.

Och vissa rissorter klarar det - lika mycket ris produceras - men vattenåtgången har minskat vattenåtgången med tre fjärdedelar.

Byt kostvanor

För oss i västvärlden, där efterfrågan på kött- och mjölkprodukter stadigt ökat, handlar det snarare om att byta kost för att spara vatten.

Byts biffen ut mot en kycklingfilé till exempel, så minskar vattenåtgången från 3000 liter till 1000 liter. En helt vegetarisk lunchtallrik kostar ännu mindre vatten.

Och den här omläggningen kommer att bli nödvändig, menar Frank Rijsberman, om vi ska kunna producera mat till världens växande befolkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista