1600 valde strängteori framför sommarsol

Hur funkar världsalltet egentligen? Och vad hände före Big Bang? Sådana frågor svävade under Uppsala Universitetsaulas stora tak på lördagen när den internationella konferensen i strängteori avslutades. Nu var det dags för några av de främsta populärvetenskapliga stjärnorna på fysikområdet att berätta för allmänheten om vad de håller på med. Vi var 1600 personer som hellre satt där inne och bekantade oss med nya dimensioner och multiversa, än promenerade i det vackra sommarvädret utanför.

Tre talare skulle vi få höra den här eftermiddagen: Först Brian Greene, brittisk fysikprofessor och populärvetenskapare av stora mått. Sedan Andrei Linde, som vi på Vetenskapsradion ibland tippat som kommande Nobelpristagare i fysik för arbete om hur universums expansion accelererar.

Och så fixstjärnan på fysikhimlen Stephen Hawking. Också han finns ofta med på våra Nobelpristipslistor, för beskrivningar av svarta hål. Men han är också en firad populärvetenskaplig författare och har väl också blivit extra berömd för att han under många år drivit sin framgångsrika karriär trots att han lider av den svårt handikappande sjukdomen ALS.

Nu kunde Stephen Hawking inte komma, av hälsoskäl. Han representerades av sin dotter, som är vetenskapsjournalist, och ett par ljudsatta bildband.

Men om jag trodde att publiken skulle svika när Hawking uteblev, så hade jag fel. 1600 var vi som slöt upp för att lyssna – och Karolina Wallman på Uppsala Universitet kunde berätta att det inte alls bara var namnet Hawking som drog.

--  Det är många som säger att de absolut vill höra Brian Greene, berättar hon i vimlet i aulans trapphall.

Jag vet att bokningarna av platser till de här föreläsningarna började trilla in för månader sedan, innan universitetet ens gjort ett försök att nå ut till allmänheten med information.

Men vad är det för människor som kommit? Jag ser mig omkring och försöker få kläm på om det är mest studenter, eller äldre, eller män eller kvinnor eller….. jag hittar alla sorter. Och det gör Karolina Wallman också.

--  Det har varit allt från en 95-årig dam som varit  angelägen om att få en biljett till föreläsningarna, till fascinerade småkillar i tolvårsåldern, säger hon.

Så jag ger upp mitt försök att klassificera mina medlyssnare och dyker in i de stora frågorna. Först alltså, under Brian Greenes ledning. Inspirerade ledning, ska det visa sig.