1 av 2
Johan Gulliksson, Strålsäkerhetsmyndigheten, håller upp barnbok om solvett. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges radio
2 av 2

Svenskar solar mest och skyddar sig minst

1:40 min

Idag presenteras en internationell studie om människors solvanor på Almedalsveckan i Visby. Enligt undersökningen fortsätter fyra av tio som tidigare har haft malignt melanom, att sola för att bli bruna, trots att de känner till riskerna att återigen få hudcancer. Och det är vi svenskar som solar oss mest och skyddar oss minst från solen.

Ingrid Synnerstad, docent i hudsjukdomar och överläkare på hudkliniken vid Linköpings Universitetssjukhus säger att det är svårt att få svenskar att förstå riskerna med att sola.

– Budskapet är svårt att ta in, vi älskar solen, vi har långa och kalla vintrar och så fort vi har semester så vill vi svenskar ta vara på varenda solminut och vår hud tål inte det, säger Ingrid Synnerstad.

För mycket UV-strålning från solen kan ge skador på DNA:t i hudcellerna - något som kan leda till cancer.

I den nya undersökningen fick drygt 8 000 människor från hela världen svara på en webenkät om sina solvanor. Resultaten visar bland annat att 40 procent av de som överlevt den farligaste formen av hudcancer, malignt melanom, fortsätter att sola för att bli bruna - trots att de har extra stor risk att drabbas igen.

Och enligt undersökningen är det vi svenskar som tycker att det är allra viktigast att få en snygg solbränna, samtidigt som vi skyddar oss minst och bränner oss mest i solen.

Sverige är, näst efter Australien, det land som har störst andel av malignt melanom bland befolkningen. Antalet fall har fördubblats vart tionde år sedan 60-talet, troligen på grund av att fler reser till soliga länder på semestern.

Johan Gullikson på Strålsäkerhetsmyndigheten, arbetar med skador som uppstår av Uv-stråling. Han säger att det viktigaste är att nå ut med information om riskerna till barn och vuxna kring barn.

– Vi måste inse att generell information inte räcker, vi måste nå ut med mer inriktad information på plats på badstränder. Vi har inlett ett samarbete med svenska livräddningssällskapet, de lär barn att simma och de lär ut solvett, så det är en bra kanal för oss, säger Johan Gullikson.

Katarina Johansson är samordnare i Nätverket mot cancer. Hon menar att det är viktigt att vi lär våra barn att sola rätt, och minns själv hur det var när hon var liten.

– När jag kom tillbaka alldeles brunbränd efter loven, så sa skolläkaren spontant: Ja Katharina ser frisk ut. Vi svenskar förknippar det riktigt bruna med att vi är friska, men vår hud är inte gjord för det här uppe i norr.

Katarina Johansson menar att föräldrar har ett stort ansvar att lära sina barn hur man solar på vetigt sätt. Att inte bara säga, utan även föregå med gott exempel genom att själva sola förnuftigt.

– Barn gör ju som vi gör, inte som vi säger. Och vårt beteende att allt oftare åka till soliga länder och pressa oss i solen kommer visa sig om en sådär femton år.

Varje år får cirka 2 800 personer i Sverige malignt melanom som nu är bland de vanligaste cancerformerna i Sverige. Den nya internationella studien om solvanor gjordes av GenoMEL, en internationell sammanslutning som stöds av bland annat EU.

GenoMEL har i uppgift att studera riskfaktorer för att utveckla malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer.

SMHI rekommenderar säker tid i solen

I Sverige under sommaren: Måttligt UV-index (3-5): 1-2 tim; Högt UV-index (6-7): 30-60 minuter

Vid medelhavet under sommaren: Mycket högt UV-index (8-10): 15-30 min

Vid ekvatorn året runt: Extremt högt UV-index (större än 10): 5-15 min

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista