Försent för bevis i dopingskandalen

Det är försent att avgöra om de dopingmisstänkta grekiska sprinterlöparna är skyldiga eller inte. Svenska dopingexperter menar att inte ens ett ordentligt dopingtest skulle bevisa något längre.

Idag ska de dopingmisstänkta sprinterlöparna Kostas Kenteris och Ekaterina Thanou förhöras av olympiska kommitens diciplinämd - efter att ha hållit sig undan dopingtester i nästan en vecka.

Även om inget är bevisat, så finns misstankar om att de kan ha använt sig av någon variant av muskeluppbyggande steroider- THG till exempel. Men, att bevisa det är troligen svårt nu, säger Mats Gahle som är chef på dopinglaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Spåren kan vara utplånade
Den tid sprinterstjärnorna vunnit på att hålla sig undan, menar han, kan ha varit tilräcklig för att alla spår av ett eventuellt dopingmedel ska ha försvunnit ur kroppen - samtidigt som den otillåtna effekten av ett sånt preparat skulle kunna finnas kvar och ge fördel åt löparna om de får ställa upp i OS.

– Det här är svårt att vara säker på, vi har inte fullständig koll på hur de här preparaten uppträder i kroppen, men fem sex dagar är nog tillräckligt för att spåren av de ska försvinna, säger Mats Gahle.

Nya tester inte troliga
Enligt honom är det ingen idé för IOK dopingagenter att göra några nya tster av de misstänkta, eftersom de troligen inte skulle visa något.

– För idrottarna skulle det möjligtvis vara en poäng om testrena visar sig vara negativa, men för IOK skulle ett neagtivt utfall inte tas som en garanti för att de oskyldiga.

Under måndagen ska IOK:s diciplinnämdn, med eller utan dopingtester, avgöra om Kenteris och Thanou får ställa upp i sina grenar eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista