Säkerhetsskandal på laboratoriet som utvecklade första atombomben

Det är en riktig soppa som forskarna på Los Alamos-laboratoriet i New Mexico hamnat i. En blandning av politiskt rävspel och oförlåtligt slarv har tvingat ledningen att helt avbryta all forskning. Och det här får nu förödande konsekvenser, bland annat för NASAs planer på att skicka en rymdsond till planeten Pluto.

Det anrika Los Alamos-laboratoriet är mest känt för, eller kanske snarare ökänt för, att vara det ställe där den första atombomben utvecklades. Även idag är det här ett av dom viktigaste laboratorierna i USA, där man bland annat forskar om kärnvapen.

Så mycket allvarligare då när man i juli i år upptäckte att det saknades två datalagringsenheter med mycket känslig information. Och det här är inte första gången man har haft problem med säkerheten på laboratoriet.

Efter hård kritik beslöt nyligen laboratoriechefen att de omkring 6 000 forskarna helt skulle avbryta sin forskningsverksamhet tills saken var utredd. Det gällde all forskning, inte bara det som hade med kärnvapen att göra.

Nu kan det här få förödande konsekvenser för New Horizons, den Nasa-sond som i januari 2006 ska påbörja sin resa till Pluto. Los Alamos-laboratoriet ska nämligen leverera plutonium till rymdsonden, men risken för att leveransen blir försenad gör nu att Nasa i värsta fall missar det känsliga tidsfönster då sonden ska skickas upp, något som kan försena projektet med flera år.

Till råga på allt finns det de som menar att säkerheten inte alls är så dålig på Los Alamos-laboratoriet, utan att den stora uppmärksamheten är ett politiskt rävspel.

Det är nämligen snart dags att omförhandla kontraktet om vem som ska sköta laboratoriet, och flera universitet skulle gärna ta över driften från universitetet i Kalifornien som skött Los Alamos i flera årtionden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista