Vems ben är det?

Hur mycket kan vi egentligen lita på våra sinnesintryck? Ja, den frågan ger brittisk forskning anledning att fundera på - man kan nämligen lura hjärnan att tro att ens ben inte tillhör kroppen, eller att en gummihand är riktig.

En engelsk kvinna försökte kasta ut sitt ben ur sängen varje morgon, eftersom hjärnan sa henne att det inte var hennes ben.

En skicklig försökledare kan få dig att tro att en lös gummihand är din egen! Det handlar om tre separata intrycksvägar - syn, känsel och positionering, alltså var saker och ting befinner sig . Av de tre så är synintrycket det starkaste - därför kan man tro att gummihanden är riktig om man ser att den ligger ”på rätt ställe”

Men omvändningen, att inte kännas vid sitt ben innebär att hjärnan inte alltid tror på verkligheten, och det kan bero på att en del i hjärnan har skadats,av en stroke eller av någon biokemisk förändring som inte låter den korrekta tolkningen fungera.

(Nättidskriften Science Express)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista