Mjölksyra orsakar inte trötta ben (Foto: PrB)

Mjölksyra hjälper trötta muskler

Uttröttade muskler, tröttsprungna ben och simmararmar som inte orkar mer hör vi mycker om såhär i OS-tider. Men det är faktiskt inte mjölksyran som gör att musklerna orkar sämre trots att man länge trodde det. Ny forskning tyder istället på att trötta muskler faktiskt får hjälp av just mjölksyran.

Lång seg backe och du närmar dig toppen, benen hänger inte riktigt med längre och blir tunga som bly och det är klart du tänker att du har fått mjölksyra.

Men det är inte mjölksyran som gör att musklerna får svårare att jobba där i toppen av backen, säger Håkan Westerblad, professor vid Karolinska Institutet:

– Nej, vad vi kan förstå så är det inte det utan de fungerar lika bra när de har mycket mjölksyra som när de har lite mjölksyra, eller ingen alls.

Fosfatjon kanske boven

En del av det vi har trott stämmer fortfarande. Syret räcker inte till för att försörja musklerna fullt ut, kroppen får klara sig med en mindre effektiv syrefri process istället och den gör att det bildas mjölksyra.

Men mjölksyran gör alltså inte att musklerna jobbar sämre. Vad är det då vi ska skylla på om inte mjölksyra? Ja det är inte klarlagt.

– Ska man ta någon kandidat som verkar som den mest sannolika och största anledningen till trötthet i musklerna så är det så fosfatjoner.

Mjölksyran hjälper

Jag orkar inte, jag har fått fosfatjoner, får vi kanske klaga i toppen av backen.

Skyll inte på mjölksyran i alla fall. Enligt den studie som blir offentlig på fredagen, hjälper den till och med musklerna att jobba bättre i det här läget. Det har att göra med att det som sätter igång en muskelcell, får den att dra ihop sig, är en elektrisk signal.

– Det som mjölksyra skulle kunna vara bra för, det är att under uttröttning så blir de här elektriska signalerna i muskelcellen mindre effektiva. Men när den blir sur så blir de inte mindre effektiva, utan då klarar de sig på ett bärttre sätt än vad de gör i vanlga fall, säger Håkan Westerblad, professor i muskelfysiologi vid Karolinska Institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".