Första provet från arktis havsbotten

För ett par veckor sedan lämnade två isbrytare och ett borrfartyg Tromsö i Nordnorge, med destination Nordpolen. Och på torsdagen - trots problem med vindar och drivande ismassor - lyckades man bärga det första provet från den arktiska havsbottnen.

Det är den internationella polarexpeditionen Arctic Coring Expedition, där forskare från bland annat Sverige ingår, som djuphavsborrar vid den så kallade Lomonosovryggen på arktis havsbotten. Från 1000 meters djup hoppas man kunna borra upp en 500 meter lång sedimentborrkärna, som kan rymma information om hur klimatet på jorden sett ut 50 miljoner år tillbaka i tiden.

På torsdagen, trots problem med vindar och drivande ismassor, lyckades man så bärga det första provet.

– Det var en lättnad, efter så pass lång tid av förberedelser. Hela veckan har gått åt till att trimma in allting, så nu känns allt väldigt bra, säger svenska polarsekretariatets föreståndare Anders Karlqvist över satellittelefon från fartygsbryggan.

Precisionsarbete

Expeditionen befinner sig bara 20 mil från nordpolen, och borrarbetet kräver stor koncentration. Fyra meter sediment tas upp per borrvarv, och ett varv tar två timmar. Under tiden jobbar två andra fartyg, varav ett är svenska isbrytaren Oden, med att hålla isen stången. Det är mycket viktigt att hålla borrfartyget stilla på sin position under borrningen.

Att de första proverna nu börjar komma upp till ytan glädjer också de forskare som på plats ska börja analysera materialet i fartygslaboratorierna.

– Sedan ska allt fraktas till ett arkiv i Tyskland, där man ska arbeta vidare och analysera materialet på alla tänkbara sätt, säger Anders Karlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista