Veckomagasin 2004-08-20

Fösrta borrkärnan uppe för den arktiska expeditionen som ska kartlägga klimat för 50 miljoner år sedan. Vill vi sluta äta kött för att spara på världens vatten? Och så tittar vi på världens snabbaste solcellsbil...

Lyckad start för borrning vid Nordpolen

Arctic Coring Expedition, den internationella polarexpedition som ska borra upp sedimentkärnor när Nordpolen har nu kommit på plats och fått upp sitt första borrprov. Bland isberg och vågor ska de hålla sig på rätt borrpunkt för att kunna få upp 500 meter sediment vilket kan ge svar på hur klimatet var för 50 miljoner år sedan. Isbrytaren Oden är med för att hålla undan isen. På webbplatsen http://www.sjofartsverket.se/navigering/htm/frameset.htm kan man läsa Odens befälhavares dagbok.

Enkla lösningar för att få vattnet att räcka

I veckan har vattenexperter från hela världen samlats i Stockholm inom ramen för den internationella vattenveckan. Huvudämnet i år har handlat om vattenbrist och att det är det vatten som går åt för att producera livsmedel som är det största problemet. Som ett komplement till högteknologiska lösningar med genmodifierade grödor så föreslår experterna enklare metoder som att effektivisera odlingsmetoderna av de grödor vi redan använder.

Solcellsbilen som tar rymdtekniken till jorden

Världens snabbaste solcellsbil - Nuna 2 - besökte i onsdags Uppsala. Bilen som är byggd med samma solcellsteknik som på månsonden Smart 1 är ett försök att visa att rymdteknologi kan komma till användning nere på jorden. Men kan den verkligen det? Vi pratar med solcellsforskaren Lars Stolt.

Nyhetssammanfattning

Om säkerhetsbrister i Los Alamos, laboratoriet där atombomben utvecklades och som fortfarande forskar om kärnvapen. Boskapsskötare i Senegal deltar i ett pilotprojekt med GPS, mobiler och internet för att hitta bästa betesmarkerna. Det är inte mjölksyran som gör dig trött under fysik prestation, kanske snarare fosfater visar svensk forskning.

Krönika

Jan-Olov Johansson ser fram emot den första europeiska tvärvetenskapliga konferensen European Science Open Forum som drar igång i Stockholm på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista