Veckomagasin 2004-08-22

Första borrkärnan uppe för polarexpeditionen som ska utläsa hur klimatet var för 50 miljoner år sedan. Stressigt värre för datateknikerna bakom kulisserna på OS i Aten. Lilla stenhuggarspindeln hittar hem till sitt fina nät med himlakompass.

Lyckad start för borrning vid Nordpolen

Arctic Coring Expedition, den internationella polarexpedition som ska borra upp sedimentkärnor när Nordpolen har nu kommit på plats och fått upp sitt första borrprov. Bland isberg och vågor ska de hålla sig på rätt borrpunkt för att kunna få upp 500 meter sediment vilket kan ge svar på hur klimatet var för 50 miljoner år sedan. Isbrytaren Oden är med för att hålla undan isen. På webbplatsen http://www.sjofartsverket.se/navigering/htm/frameset.htm kan man läsa Odens befälhavares dagbok.

Enkla lösningar för att få vattnet att räcka

I veckan har vattenexperter från hela världen samlats i Stockholm inom ramen för den internationella vattenveckan. Huvudämnet i år har handlat om vattenbrist och att det är det vatten som går åt för att producera livsmedel som är det största problemet. Som ett komplement till högteknologiska lösningar med genmodifierade grödor så föreslår experterna enklare metoder som att effektivisera odlingsmetoderna av de grödor vi redan använder.

Solcellsbilen som tar rymdtekniken till jorden

Världens snabbaste solcellsbil - Nuna 2 - besökte i onsdags Uppsala. Bilen som är byggd med samma solcellsteknik som på månsonden Smart 1 är ett försök att visa att rymdteknologi kan komma till användning nere på jorden. Men kan den verkligen det? Vi pratar med solcellsforskaren Lars Stolt.

Nyhetssammanfattning

Om säkerhetsbrister i Los Alamos, laboratoriet där atombomben utvecklades och som fortfarande forskar om kärnvapen. Boskapsskötare i Senegal deltar i ett pilotprojekt med GPS, mobiler och internet för att hitta bästa betesmarkerna. Det är inte mjölksyran som gör dig trött under fysik prestation, kanske snarare fosfater visar svensk forskning.

Krönika

Jan-Olov Johansson ser fram emot den första europeiska tvärvetenskapliga konferensen European Science Open Forum som drar igång i Stockholm på onsdag.

Utan datorer stannar OS

Det är inte bara idrottarna som svettas under OS i Aten. Bakom kulisserna jagar tusentals datatekniker sekunder för att på nolltid få ut de enorma mängder resultat som idrottarna presterar på spelen arenor.

Lyssnarfråga

Veckans lyssnarfråga från Arne Ledenstam i Bollnäs: Hur påverkar luftkvaliteten prestationen hos långdistanslöpare? Vi frågar universitetslektor Ulla Hammarström vid  Stockholms Universitet.

Vinnade vetande

Förra veckans svar: Raku. Vinnare: Ann-Marie och Göran Ohlsson i Västerås. Veckans fråga: Vid Hallandsåsborrningen användes från början en svensk jätteborr som fastnade efter bara några meter. Vad hette den tunnelborren?

Inlandsis syns i djurens gener än idag

Istider genom historien har splittrat djurgrupper och därmed påverkat släktskapen mellan djur. Men påverkan är tillfällig, visar en tysk forskargrupp ledd av svensken Svante Pääbo, som undersökt djurens DNA. Efter istidens slut blandas djuren igen och de blir efterhand till en och samma grupp.

Hitta hem med himlakompass

Marie Dacke, forskare i Syngruppen vid Lunds universitet, berättar om stenhuggarspindeln som har ögon med en himlakompass för att kunna hitta hem till sina påkostade nät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".