Så här ska solpartiklar tas ner. (Ill: NASA/ JPL)

Stuntpiloter och en stor fiskekrok i NASA-operation

Den 8:e september tar den amerikanska rymdstyrelsen NASA hjälp av två stuntpiloter från Hollywood för att få ner partiklar från solen. Och piloterna kommer använda två helikoptrar och en stor fiskekrok för att lyckas.

I över två år har rymdsonden Genesis svävat fram i en bana utanför månen. Uppdraget har varit att försöka samla in partiklar från solen, partiklar som kan rymma information om hur vårt solsystem bildats.

Nu är Genesis på väg tillbaks mot jorden igen för att lämpa av sin last av solpartiklar. Och det med hjälp av en grupp stuntpiloter från Hollywood. Genesis själv kommer nämligen inte att landa på jorden, istället kommer den släppa av en mindre spolformad behållare med solstoftet i.

Behållaren ska singla ner mot jordytan och bromsas upp av fallskärmar längre ner i atmosfären. Och mitt i fallet ska stuntpiloterna från Hollywood med hjälp av en gigantisk fiskekrok hängandes under en helikopter försöka fånga upp det 200 kg tunga fallskärmspaketet i fallet.

Om den första helikoptern skulle missa behållaren finns en annan reservhelikopter beredd tusen meter under den första.

Men om forskarna ska få ner sitt efterlängtade solstoft hänger till sist på att vädret är tillräckligt bra för att helikoptrarna ska kunna utföra operationen. Är det inte det får Genesis cirkulera runt jorden i ytterligare sex månader innan lasten kan släppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".