Längre nätter är bättre för slaktkycklingar

Kycklingar som får ha ljuset släckt några extra timmar extra varje dygn får färre skelettskador än andra slaktkycklingar.

- Eftersom de äter under den ljusa tiden och vilar under den mörka så påverkar det hur näringsämnen tas upp i tarmen, säger Lotta Waldenstedt, en av forskarna bakom studien.

Livet för en slaktkyckling varar i genomsnitt 35 dygn. Tillvaron präglas av ett nästintill konstant ätande, något som kan vara mycket påfrestande för en kycklingkropp.

Tarmen hinner inte alltid med att ta upp fodrets viktiga näringsämnen för skelettet som kalcium och fosfor. Och det kan leda till att kycklingarna blir halta, höftsvaga eller kobenta.

Men genom att släcka ljuset och låta kycklingarna ta en lite längre sovstund efter maten kan man minska risken för liknande skelettskador,

Lotta Waldenstedt är agronom vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, och en av forskarna bakom studien.

- Eftersom de äter under den ljusa perioden och vilar under den mörka så påverkas det hur fodret och näringsämnen tas upp i tarmen. Så man har sett positiva effekter på lite längre mörkerperioder. Kalcium tas upp på ett bättre sätt och mineraliseringen av benen fungerar bättre, säger hon.

Risken för att en kyckling ska få skelettskador ligger mellan 3 och 5 procent i ett stall där man har lyset släckt 2,5 timme per dygn.

När mörkerperioden i studien förlängdes till 6 timmar så minskade risken för skador till strax under 2 procent.

Men laborerandet med antalet mörka timmar är en balansgång, eftersom för mycket vila kan leda till andra skador. Ströbädden kan skava fram blåsor och sår på kycklingarnas hasor.

Enligt djurskyddslagen ska det vara mörkt i kycklingstallarna minst 2 timmar per dygn, branschorganisationen Svensk Fågels rekommendation är 4 timmar.

Lotta Waldenstedt hoppas att den aktuella studien kan leda till att de svenska rekommendationerna ändras och förlängs till runt 6 timmar mörker per dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista