Genförändrade möss orkar dubbelt så mycket som vanliga möss Foto:PrB

Maratonmöss orkar längre

Nu har amerikanska forskare fått fram maratonmöss - med en förändrad gen som ger dem mer uthålliga muskler. De här gendopade mössen orkar springa dubbelt så långt som vanliga möss.

En genomsnittlig laboratoriemus orkar springa runt 900 meter innan den blir utmattad. Maratonmusen däremot, som forskare vid Howard Hughes Medical Institute i USA lyckats skapa, orkar springa dubbelt så långt - 1800 meter.

Forskarna har påverkat en gen som styr muskelbildandet så att mössen utvecklat färre snabba sprintermusklerfibrer och istället ökat andelen långsamma fibrer som är just de man behöver för att orka länge. De innehåller nämligen fler mitokondrier, cellernas energikraftverk, som under lång tid effektivt kan förvandla fett till energi.

Det kanske låter som en dröm för morgondagens dopingindustri. Men forskarna, som själva konstarerar att deras upptäckt skulle kunna missbrukas, har helt andra mål i sikte. Deras förhoppning är att få fram läkemedel som t ex skulle kunna hjälpa patienter som på grund av sjukdom inte själva kan träna sina muskler tillräckligt mycket, eller att utveckla mediciner mot fetma - som kanske skulle ge patienten fler fettförbränande muskelceller för att minska deras övervikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".