Skulle du gå under den här stegen? Skrock och vidskepelse vinner mark hos svensken visar nya studier. Foto: pressens bild

Skrock och vidskeplighet på europeisk forskningskonferens

Idag invigs Euro Science Open Forum - den första sameuropiska forskarkonferensen någonsin. Först på schemat stod ett seminarium som bland annat handlade om misstron mot vetenskap och om det växande intresset för skrock och vidspeligheter.

Under fyra dagar kommer runt 2000 deltagare från olika europiska länder att samlas i Stockholm för att diskutera allsköns vetenskap. Idag invigs nämligen Euro Science Open Forum - den första sameuropeiska konferensen någonsin.

Redan igår tjuvstartade konferensen med ett seminarium i riksdagshuset, men här handlade diskussionerna inte bara om vetenskap utan också om det faktum att allt fler människor hellre litar till intuition och skrock än till vetenskapliga bevis.

Skrock går före vetenskap
Lennart Sjöberg, professor på Handelshögskolan i Stockholm, var en av dem som pratade på seminariet. Och en av dem som hade teorier om hur det kommer sig att vi till exempel undviker att lägga nycklar på bordet eller att gå under stegar, trots att vi vet att det inte finns några vetenskapliga belägg för att det skulle ge otur.

– Ett skäl är ju säkert att vi inte kan bevisa allt med vetenskap, säger Lennarts Sjöberg. Det kan också handla om önsketänkande - vi vill ju gärna tro att våra känslor och vår intuition leder oss rätt, och det gör de ju ibland men inte alltid.

Avstånd ger bristande förtroende
Brist på förtroende, eller rent av misstroskänslor för den moderna vetenskapen har gett utrymme åt tro på det onaturliga, heliga stenar och vidskepelse av alla sorter, menar arrangörerna av seminariet. En förklaring som diskuterades var att vetenskapen ofta är för långt från människor. Att den måste komma ut bland vanligt, att man måste ge forskningen ett ansikte som gör den mer konkret.

Enligt Lennart Sjöbergs egen undersökning tror 20% av svenskarna på någon form av astrologi, telepati eller utomjordingar. Och det kan det bli svårt att göra något åt, menar han.

Information ingen lösning
– Jag tror inte alls att man kommer särskilt långt med utbildning och information. Däremot tycker jag att det positivt med den växande skeptiska rörelsen, där alltfler läger ner energi på att exponera vad som är rena bedrägerier. Verksamheter, gurus och andra som tjänar stora pengar på att lura folk, säger Lennart Sjöström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista