Både framgång och bakslag för svenska polarforskare

Det går både bra och dåligt för den internationella polarexpedition Arctic Coring Expedition. Häromdagen fick man upp det äldsta arktiska sediment man någonsin bärgat i arktiska vatten. Samtidigt som borrningarna fick avbrytas på grund av kraftig sjö och drivis.

Målet för Arctic Coring Expedition, som delvis är svensk, är att försöka ta reda på hur klimatet såg ut för 50 miljoner år sedan, genom att i hårt väder och bland kringdrivande isberg försök borra sig ner i havsbottnen under Arktis och plocka upp sediment som rymmer urgammal klimatinformation.

Förra måndagen påbörjades borrningarna och häromdagen slog man ett imponerande rekord, då borren en kilometer ner på havsbotten tagit sig 273 meter ner i bottensedimenten - djupare än man någonsin borrat i arktiska vatten.

Djupet inte det viktigaste
Nu är det inte själva djupet i sig som är det mest intressanta, berättar Eva Grönlund informationssekreterare på svenska polarforskningssekretariatet som har operativt ansvar för expeditionen.

– Nej, det är att vi fått upp de äldsta sedimentproverna någonsin - uppåt 40 miljoner år gamla - som är den största framgången, säger hon. Alla ombord på borrfartygen är jättenöjda!

Men, målet är att nå 500 meter ner i bottensedimenten och 55 miljoner år tillbaka i tiden, är inte nått ännu och i måndags - mitt i segeryran - drabbades expeditionen av ett smärre bakslag när svåra isförhållandena tvingade borrteamet att avbryta borrningarna.

Avbräck inget hot mot expeditionen
Inom de närmaste dagarna ska man besluta om hur man ska fortsätta jobba, men Eva grönlund tror inte att man kommer att ge upp.

– Nej, antingen kommer man att fortsätta borrningen på samma plats om vädret tillåter, eller så börjar man om igen på en annan borrplats som redan är utsedd, säger hon till vetenskapsradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista