Fladdermusen Glossophaga soricina hittar växten Marcgravia evenia. Foto: Ralph Mangelsdorff, Ralph Simon

Bladparabol hjälper fladdermus att hitta nektar

En sydamerikansk klätterväxt har utvecklat en slags bladparabol så att en viss sorts fladdermus som lever av nektar ska kunna hitta dess blommor mer effektivt, enligt en studie som publiceras i Science idag.

Växten Marcgravia evenia har ett eller två kupade löv som sitter ovanför blomman. Fladdermusen som lever av blommans nektar flyger fram genom att använda sig eko-lokation, (det vill säga att den piper ut små ljudsignaler som studsar på omgivningen och kommer tillbaks till fladdermusen som då känner av var den är någonstans.)

Marcgravias blad, skulle egentligen må bättre av att vara raka eftersom de då skulle få mer sol. Men på grund av att de är just kupade så såg forskarna att fladdermusen hittar växtens blommor dubbelt så fort, och att växten får den snabba pollination som den behöver - en win-win-situation helt enkelt.

Referens: 
Simon R. Floral Acoustics: Conspicuous Echoes of a Dish-Shaped Leaf Attract Bat Pollinators. Science, Vol 333, 29 Juli, 2011. DOI: 10.1126/science.1204210.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista