Vetandets värld 2004-08-26

Vad kan vi göra för att stoppa växthuseffekten? Går det över huvud taget? Koldioxiden är den verkliga boven och dagens halter är de högsta vi någonsin haft. Vi diskuterar de här frågorna med professorn i meteorologi Mikael Tjernström.

Ett angreppssätt handlar om att minska förbränningen av fossila bränslen, något som Kyoto-protokollet till stor del handlar om, men som har varit svårt att leva upp till.

Men det finns också de som diskuterar hur man ska kunna minska klodioxidutsläppen utan att minska användingen av fossila bränslen, till exempel genom att pumpa ner koldioxid i världshaven, något som man provat i Norge, men som Mikael Tjernström inte ser som en permanent lösning på problemet.

Plankton som slukar koldioxiden är andra metoder som diskuterats, men som man inte känner till följderna av. Dessutom finns det de som vill ha gigantiska speglar ute i rymden eller metoder att göra molnen vitare för att göra det mindre varmt här på jorden.

Redaktör: Kristoffer Gunnartz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista