Genombrott för halvledare

Framgångar har rönts i jakten på nya material för snabbare datorer och kraftfullare elektronikkomponeneter. Japanska forskare har hittat ett sätt att tillverka kiselkarbid i större mängder, utan att det blir felaktigheter i materialet som hittills.

Kiselkarbid är en av de lovande halvledare, som kan bli framtidens lösning inom elektroniken. Kisel som fortfarande är dagens material för elektroniska chips, har snart spelat ut sin roll.

– Kisel har utvecklats så mycket som det kan enligt sina materialegenskaper, och då letar man efter ett annant material som har bättre egenskaper. Till exempel kiselkarbid, som tål elektrisk spänning tio gånger bättre än kisel. Det gör att man kan göra komponenter på ett bättre sätt och som tål mer, säger Erik Janzén, professor på institutionen för fysik och mätteknik vid Linköpings Universitet, i en kommentar till japanernas genombrott.

(Nature)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".