Minsta planeten i annat solsystem hittad

Bara fjorton gånger större än jorden är den planet som nu har hittats i ett annat solsystem är vårt. Det är den hittills minsta så kallade exo-planeten, och det väckler förhoppningar om att hitta planeter i andra solsystem som påminner om vår egen.

Man känner så här långt till ungefär 120 stycken planeter i andra solsystem. Den första hittade för nio år sen, och den senaste är alltså mest lik jorden hittills.

Uppspelta forskare
Forskarna är övertygade om att den här planeten är gjord av klippsten, och inte av gas, som många andra större planeter.

Stämningen var uppspelt när nyheten släpptes igår på EuroScience Open Forum i Stockholm, och forskarna säger att det här öppnar ett nytt kapitel i planetjakten.

– Vi närmar oss punkten där vi kan hitta en planet som jorden, vi är inte där än, men sakta rör vi oss i den riktningen, säger Didier Queloz från Genèveobservatoriet i Schweiz.

Nytt instrument
Det är ett helt nytt instrument på teleskopet La Silla i Chile, som har möjliggjort den här upptäckten. 

För att upptäcka planeterna krävs att man kan avläsa små, små rörelser hos deras moderstjärnor, och det här nya instrumentet kan känna av en rörelse i rymden som bara är hälften så snabb som en promenerande människa.

Inget hopp om liv
Målet på sikt med den här forskningen är naturligtvis att få svar på frågan om vi är ensamma i universum, eller om det kanske finns andra jordar och annat liv nånstans därute.

Den nyfunna planeten ligger närmre sin stjärna än Merkurius, som är vårt solsystems innersta planet, så förhoppningarna om att hitta liv just där är obefintliga. Närheten till stjärnan gör det varmt - sisådär 650 grader, berättar Didier Queloz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".