Chefen kan vara psykopat

Det är lätt att förväxla en bra chef med en psykopat - karaktärsdrag som är typiska för psykopater, som karisma, charm och risktagande till exempel, kan också vara sådant som efterfrågas av en ledare. Det var budskapet från den amerikanske psykologen och företagskonsulten Paul Babiak, när han gästade konferensen EuroScience Open Forum i Stockholm.

– Ibland missförstår vi och ser inte skillnaden mellan ledarskap och psykopatiska drag, som till exempel förmågan att ta tuffa och svåra beslut när det behövs om till exempel nedläggningar, och att ta risker i affärer. Egenskaper som visserligen är goda hos ledare, men som också kan finnas hos psykopater, säger Paul Babiak.

Psykopattest för näringslivet
Han har under många år studerat företagsledare i olika sammanhang, och blev med tiden varse att samma slags undersökningsmetoder som används för att ställa diagnos på psykopater bland kriminella, också kunde komma till nytta i näringslivet.

Babiak har med utgångspunkt i det tagit fram ett psykologiskt test för att särskilja de verkliga ledarna från psykopaterna.

– Ett instrument som är utvecklat för organisationer och som ska kunna användas för att se om chefsaspiranter verkligen är goda ledare, säger Paul Babiak.

Osäkert hur vanligt förekommande
Babiak har ännu inga fakta kring hur vanligt det skulle vara att chefer är psykopater.

Det ska tilläggas att psykologiska tester som ska fastställa personligheter i arbetslivet är starkt ifrågasatta av en del experter på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".