Fler världsrekord är att vänta i framtiden. Här har "Carro" precis tagit OS-guld som inte var ett världsrekord. (Foto:PrB)

Fler världsrekord är att vänta i framtiden

Världsrekordens tid är långtifrån förbi även om människans fysik har sina begränsningar.
Det konstaterade fysiologiforskare igår när elitidrottarnas fysiska gränser var temat på den europeiska forskarkonferensen EuroScience Open Forum i Stockholm.

10 procents förbättringar under de närmaste tio åren, framförallt i långdistanslöpning kan vi vänta oss, säger Bengt Saltin som är professor i fysiologi vid Köpenhamns muskelforskningscenter:
- De kommer att fortsätta att förbättras framförallt i distanserna 1500 meter och uppåt, säger han.

Människans fysik har sina begränsningar men ändå kommer vi i framtiden kunna prestera bättre - framförallt i dom längre distansloppen, där så många faktorer ska stämma samtidigt.

Hjärtat ska pumpa ut maximalt med blod, som lungorna effektivt ska syresätta, och musklerna ska sen ska ta hand om syret på ett ekonomiskt sätt.

Det är generna som i grund och botten bestämmer vad vi maximalt kan prestera. Och

i nuläget har man lokaliserat ett antal gener som är extra viktiga för fysisk prestation, exempelvis gener som styr muskelbildning.

Den rädsla som framkommit från olika håll för att den kunskapen ska missbrukas är till viss del obefogad, säger forskarna. Gendopningen är så pass trubbig att en muskelförstorande gen som man vill ha in i sina skelettmuskler lika gärna skulle kunna hamna i tarmens glatta muskulatur, eller i hjärnan, säger Michael Rennie som är professor vid University of Nottingham.

- Dom flesta teknikerna som används ger ett helt urskiljningslöst resultat, så man kan inte enkelt få genen till rätt ställe, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".