Inte bara moralen som styr vardagspolisen

Varför det känns så bra att läxa upp någon som lurats, vägrat resa sig för en gammal dam på bussen, eller brutit mot någon annan social regel. Ny forskning visar att det verkar handla lika mycket om kemi som om vår känsla för etik och moral.

För att ta reda på varför vi så gärna tillrättavisar folk i vår omgivning har en grupp forskare vid universitetet i Zürich i Schweiz utfört en serie experiment.

I omgångar lät man en grupp manliga försökspersoner delta i ett slags spel där deltagarna under förtroende skulle växla pengar mellan varandra - samtidigt som man övervakade aktiviteten i deras hjärnor.

Straffsituation var nyckeln
Alla spelare hade också en möjlighet att bestraffa en annan deltagare dela ut en slags straffpoäng om han eller hon lurats eller brutit mot någon av de regler som satts upp.

Resultatet, som publicerats i tidskriften Science, visade att majoriteten av spelarna valde att dela ut sitt straff om de ansåg att något växlat sina pengar oschyst eller själviskt - till och med om de själva fick betala en slant för besväret.

Svaret i hjärnans kemi
Och förklaringen kunde forskarna spåra i deltagarns hjärnor där man upptäckte att reprimanderna satte fart på aktiviteten i dorsala stratium - en del av centrala hjärnan som visat sig hänga ihop med känslan av tillfredställelse och kroppens eget kemiska belöningssystem.

Studier av hur aktiviteten hängde ihop med försökspersonernas beteende visade också att de som var mest angelägna om att dela ut tillrättavisningar oftast var de där aktiviteten i den aktuella delen av hjärnan var extra hög.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista