Kan svensk laser läsa renoveringsbehovet hos Colosseum (foto: pressens bild)

Svensk laser ska skanna Colosseum

Forskare vid Lunds universitet har utvecklat en ny teknik för att undersöka hur det står till med fasaderna på gamla byggnader. Nu ska metoden, som bygger på laserteknik, ska bland annat testas på gladiatorarenan Colosseum i Rom.

Det traditionella sättet att undersöka byggnadsfasader - vilken typ av sten de är gjorda av eller om de angripits av alg- och föroreningsbeläggningar - är en tidskrävande och dyr process. Man måste bygga ställningar vid byggnaden, och plocka med sig prover till laboratorium för analys.

Sedan en tid tillbaka arbetar forskare vid avdelningen för bebyggelsevård på Lunds universitet på en ny metod som både ska vara billigare och snabbare än de befintliga. Metoden går ut på att man skannar fasaden med laserradar. Utrustningen finns i en lastbil, som man bara behöver parkera vid byggnadsverket.

Tekniken avslöjar renoveringshistoria
– Det vi tittar på nu är till exempel vilken sorts sten fasaden är byggd av och hur gammal den är, berättar Jenny Hällström som är doktorand och arbetar med laserradarn. På det viset kan vi bland annat avgöra när en fasad renoverats senast och om vissa delar av kanske bytts ut eller reparerats tidigare, säger hon.

Lasern man använder skickar ut en stråle som studsar mot byggnaden och tillbaka in i bilen, där den avtecknar sig som en kurva på en skärm. En kurva som ser olika ut beroende på vad som finns på fasadytan, och som kan användas som underlag för att avgöra vilka delar av byggnaden som kommer att behöva rengöras eller restaureras i framtiden.

Flera testprojekt på gång
Tekniken har redan testats på flera svenska byggnader - bland annat fasaden på Öveds kloster i Skåne. Senare i höst ska laserradarn rullas ner till Rom, där den ska skanna fasaden på den gamla gladiatorarenan Colosseum.

– Ett perfekt examensprov för vår teknik, menar Jenny Hällström. Colosseum är ju en byggnad som döljer spår av många olika renoveringar som genomförts under mycket lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista