Näverbrev om vardagslivet i 1000-talets Novgorod

Gamla näverbrev som skrevs i ryska Novgorod för tusen år sedan har grävts upp i våra dagar och vittnar om hur man levde och talade i den tidens Ryssland. I somras hittades de tre senaste av näverbreven.

Näverbreven innehåller allt från affärskontrakt till kärleksbekymmer. Så här kan det låta:

”Du ville inte komma, och om du hade velat skulle du ha struntat i hur dom tittade på dig och kommit till mig i stället. och om jag i mitt oförstånd har sårat dig och du gör dig lustig över mig så ska gud döma dig, och jag!”

I sommar har forskare grävt upp tre nya brev, som berättar om hur folk levde och pratade i medeltidens Novgorod, en stad ungefär tjugo mil söder om dagens Sankt Petersburg.

Myllrande huvudstad

Novgorod var en myllrande huvudstad i ett mäktigt rike som sträckte sig ända upp mot ishavet i norr och mot Ural i öster. Stan hade många kontakter med skandinaver och svenskar. Vikingarna kallade stan för Holmgård.

Novgorods invånare skrev korta meddelanden på näverbitar om alla slags glädjeämnen och bekymmer i livet. Orden ristades in med stylusar, en sorts skrivnålar av ben, och man använde kyrilliska bokstäver och en variant av fornryska. Dom äldsta fynden är från 1000-talet, dom yngsta från 1400-talet. Sen ersatte papper näver.

Alla samhällsklasser

Näverbreven visar att människor ur alla samhällsklasser kunde skriva, såväl stormän och bönder som hantverkare och tjänare. Dessutom är det påfallande många som kvinnor skrev brev.

- Det krossar en del fördomar om medeltiden, säger Andrej Zaliznjak, en av världens främsta experter på näverbreven.

Läs- och skrivkunnigheten i medeltidens Novgorod var mycket mer utbredd än den blev senare i Ryssland. Några brev innehåller till och med exempel på skrivövningar av barn.

Näverbreven visar också att rättssamhället var starkt i Novgorod - det verkar som om man hellre löste konflikter med dokument än med knytnävarna.

I fuktig lerjord

Att näverbreven finns bevarade är i sig en sensation. Näver är ett skört material, men tack vare att breven legat djupt nerbäddade i Novgorods fuktiga lerjordar har dom klarat sig.

Det första brevet hittades av en arkeologpraktikant för drygt 50 år sen, och med sommarens skörd är man uppe i över tusen fynd.

Nu kan forskarna på allvar börja kartlägga hur vardagslivet såg ut i vårt grannrike för omkring tusen år sen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".