Avgaserna hålls kvar tills katalysatorn blir varm

En kall katalysator renar inte bort några kolväten ur bilavgaserna. Därför har japanska forskare tagit fram en kolvätefälla som håller kvar avgaserna tills katalysatorn blivit varm och effektiv.

Bilavgaser har blivit ett mycket mindre problem sen katalysatorerna kom. Men en katalysator börjar fungera ordentligt först sen den har blivit varm, så en nystartad bil förorenar fortfarande mycket inte minst med hälsofarliga kolväten.

Nu kommer japanska forskare med en lösning på det problemet - de har konstruerat en sorts kolvätefälla som håller kvar kolvätena tills katalysatorn har värmts upp och är redo att ta hand om dem.

Kolvätefällan består av ett ämne, zeolit, som som har den egenskapen att molekylerna är ihåliga som tvättsvampar - ungefär som en tvättsvamp kan hålla kvar vatten kan de här zeolitmolekylerna hålla kvar kolväten.

Zeoliter har prövats för det här förut men nu har japanerna hittat en typ av zeolit som är bra på att stå emot höga temperaturer - vilket är viktigt eftersom avgaserna kan bli sådär 800 grader varma.

(Nature)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista