Humlor hittar kortaste vägen

Humlor flyger så kort det går
1:15 min

Humlor är säkra problemlösare när det gäller att effektivisera sina flygturer. När de flyger runt mellan olika blommor och letar efter nektar lyckas de få till den kortaste vägen.

När en humla flyger från blomma till blomma så kan det se ganska planlöst ut. Forskare vid ett universitet i London har frågat sig hur den gör för att veta var den ska härnäst för att inte flyga längre sträcka än vad den behöver.

I ett experiment där de lät humlor leta efter mat i en bestämd miljö vid upprepade tillfällen gjorde humlorna ungefär som oss människor när vi går till en ny mataffär och handlar. Första gången vi går dit far vi kors och tvärs och det tar en evig tid innan vi blir klara, men efter ytterligare besök lär vi oss var varorna finns och vi tar oss snabbt genom affären.

En viktig och överraskande skillnad är att människor i regel går till den närmast obesökta platsen medan humlor lyckas hitta en väg som är ännu kortare. Det är alltså inte alltid det lönar sig att gå till närmast obesökta plats utan det är den sammanlagda sträckan som räknas.

Att mäta upp och räkna ut ett sånt optimerat vägval kräver avancerad matematik, och exakt hur humlorna gör vet man inte än, men de lyckades efter ungefär 80 flygturer bland samma blommor att halvera sträckan de behövde flyga för att besöka alla blommor.

Referens:
Lihoreau, M, et al, "Bees do not use nearest-neighbour rules for optimization of multi-location routes." Biology Letters, doi:10.1098/rsbl.2011.0661

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".