Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Störtregnen

Hårda ytor i våra städer kan bidra till översvämningarna

Publicerat onsdag 17 augusti 2011 kl 06.12
Alltmer betong och asfalt
2:04 min
Göteborg drabbades av störningar i trafiken pga kraftigt regnväder. Industrivägen i Lindome. FOTO Björn Larsson Rosvall / Scanpix

För att bättre kunna anpassa avrinningen av vatten vid häftiga regn ska forskare på uppdrag av Svenskt vatten kartlägga hur mycket hårda ytor det egentligen finns i tätbebyggda områden.

Uppgifterna ska jämföras med vad rörledningarna är anpassade för och kan användas vid kommunernas stadsplanering.

Översvämningar vid häftiga regn skulle kunna minska om det fanns mer gröna ytor som kan ta emot det myckna regnandet.

Istället minskar grönytorna och ersätts av hårda beläggningar där vattnet inte kan rinna ner, det visar statistik från Statistiska centralbyrån som gjorts sen 70-talet. Men ingen vet hur mycket, och vilken typ av, hårda ytor det finns.

Forskarna inom forskningsföretaget Urban water management har börjat jämföra flygbilder från olika år och ska sen väga samman det med hur mycket vatten som rörledningar och diken är anpassade för. Om det visar sig att dom hårda ytorna har tagit över allt för mycket kan det vara en förklaring till att det blir översvämningar i områden tidigare klarat mycket regn.

Gilbert Svensson vid Urban Water Management tror att det system som använts historiskt i Sverige med rörledningar under jord är otidsenliga, särskilt med tanke på klimatförändringarna som med stor sannolikhet kommer ge mer regn. Istället borde man satsa mer på öppna avrinningslösningar där vattnet rinner längs diken eller konstgjorda bäckar och samlas upp i dammar, då finns det betydligt större möjligheter att ta emot mycket regn på en gång.

Den här lösningen används redan nu i vissa kommuner men borde utvecklas mer menar han. För att förhindra att hus och källare blir översvämmade borde man bygga betydligt högre husgrunder än idag, och för befintliga hus som redan ligger i riskområden i gatuplanet kan man göra tvärtom, säger Gilbert Svensson.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".