Signalerna som styr fosterutveckling har förändrats mycket under ryggradsdjurens utveckling Bild: Wikimedia Commons

Ryggradsdjurens evolution gick i tre vågor

1:40 min

Nästan alla människans gener liknar generna i en torsk eller en stare, trots att vi är så olika. Nu har forskare upptäck att anledningen till att vi är så olika inte ligger i själva generna utan i vilka gener som är aktiva. Dessutom har de upptäckt att ryggradsdjurens evolution har gått igenom tre perioder med mycket stora förändringar.

För ungefär 650 miljoner år sedan levde det djur som är anmoder till alla dagens ryggradsdjur, från fiskar och fåglar till människor. Och sedan dess har ryggradsdjuren utvecklats åt olika håll, men förvånansvärt nog har våra gener förändrats ganska lite.

Nu har en grupp forskare visat att den stora variationen mellan olika ryggradsdjur inte ligger i själva generna, utan i de signaler som styr vilka gener som ska vara aktiva i olika celler. Kerstin Lindblad-Toh, professor vid Uppsala Universitet är en av forskarna bakom studien.

- Generna är ganska lika oavsett om du är en fisk eller en fågel eller ett däggdjur och då blir det just kombinationen av gener som gör att till exempel en nervcell blir just en nervcell.

Den nya studien visar också att ryggradsdjurens utveckling har gått igenom tre vågor när evolutionen har gått  fort och de här signalerna har förändrats väldigt mycket.

De stora förändringarna påverkade först övergripande funktioner som fosterutveckling och organ, sen kommunikation mellan celler och slutligen finjustering av olika proteiner för att de ska bli mer varierade och komplexa.

Och det här är första gången som forskare har jämfört DNA från flera olika ryggradsdjur för att hitta evolutionära trender.

- Det är väldigt spännande att vi för första gången har kunnat titta på arvsmassor under ett så långt tidsperspektiv inom just ryggradsdjur som är så komplexa organismer, säger Kerstin Lindblad-Toh.

Referens

Lowe C et. al. Three priods of regulatory innovation during vertebrate evolution Science vol 333 19 aug 2011

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista