Forskarmotstånd mot Bush växer

Det republikanska partiets pågående konvent i USA har omgetts av protester, och även forskarmotståndet växer mot USA:s president George Bush. Det började i vintras med ett 60-tal protesterande. Nu har 4000 forskare anslutit sig till uppropet mot Bush.

Det ovanliga är att motståndet inte gäller någon enstaka sakfråga, utan presidentens insats överlag. Han anklagas för att missbruka forskningsresultat för att få igenom sin politik.

– President Bush har inte mer än ett barns förståelse för forskning, och hans team styrs snarare av reliögösa krafter än av forskningsresultat, säger Peter Agre, en av förra årets nobelpristagare i kemi.

Manipulerat forskningsdata
Agre är en av de som sedan i våras har skrivit på det uttlande där 4000 av landet fämsta forkare kräver ett stopp på missbruket av forskningsrapporter i Vita Huset.

Bakgrunden är att Bush och hans adminsitration vid upprepade tillfällen ska ha manipulerat och avsiktligt misstolkat forskares rapporter för att driva igenom sin politik och vinna framtida väljare.

Bland annat ska man ha motiverat sin ovilja att skriva på Kyoto-avtalet med att det idag inte finns någon forskning som tyder på att det bilälskande USA borde sänka sina utsläpp av avgaser och växthusgasen koldioxid.

Stoppat stamcellsforskning
Landets katoliker och abortmotståndare ska Bush ha flörtat med genom att bromsa forskningen kring stamceller, där man använder celler från embryon, men som många anser skulle kunna revolutionera möjligheten att behandla svåra sjukdomar i framtiden.

Men är då Bush en värre manipulatör än andra ledande politiker?

– Det råder ingen tvekan för mig om att det är så och att ett byte av president skulle innebära en rennässans för vad som kunde uträttas i samhället, säger Peter Agre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista