Besättningsman på Vasa.

Ansikten på Vasa återskapas efter 400 år

I höst får en av Sveriges allra största turistattraktioner, regalskeppet Vasa, en ny dimension. I en annorlunda utställning bjuds museets besökare på möjligheten att komma riktigt nära de människor som befann sig ombord då Vasa förliste.

– För första gången visar vi skelettmaterialet som återfanns i samband med bärgningen av Vasa, säger Malin Fajersson på Vasamuseet.

Hur många skelett ställs ut?

– Vi visar tio av de 30 personer som man tror omkom när Vasa förliste. Devisen för utställningen har ju varit att vi vill exponera dem varsamt men tolka dem djärvt, säger hon.

Den vetenskap som studerar benmaterial heter osteologi. Forskarna har fastslagit skelettens kön, ålder, längd, kostintag, sjukdomar, skador och ärftliga drag.

På basis av rättsmedicinska metoder har sedan tre individers utseende kunnat återskapats. Vi ställs ansikte mot ansikte men en kvinna och två män.

Till denna kombination av vad skelett och ansikten berättar, kommer den mänskliga faktorn, alla småsaker som hittats i personernas fickor, säger Fred Hocker som leder den nu pågående forskningen på Vasa.

– Nyheten är att visa skeletten i kontexten, inte bara vad vi har lärt från själva benen utan vad vi lärt från fyndplatsen ombord och från föremål som har hittats med dem. Vi ger Vasa en mänsklig dimension. Vi kan säga mycket om hur de såg ut, deras funktion ombord och vi lär känna dem som människor, inte bara som skelett, säger Fred Hocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista