Fysikernas jakt på higgspartikeln fortsätter

Higgspartikeln gäckar fysiker
1:54 min

Den så kallade higgspartikeln fortsätter att gäcka partikelfysiker världen över. För några veckor sedan meddelades från partikelaccelleratorn LHC i Schweiz att man sett vad som kan vara de första tecknen på higgspartikeln. Men nya mätningar tyder på att det kanske inte var higgspartikeln man fick syn på trots allt.

– Första reaktionen är att det är lite trist, för det är väldigt mycket roligare att prata om upptäckter som man tror att man har gjort, än upptäckter som man tror att man inte har gjort, säger Sten Hellman, professor i partikelfysik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Higgspartikeln är en av de elementarpartiklar som föutsägs finnas enligt de teorier som vi har idag, och det är den sista av dom här partiklarna som man ännu inte har kunnat se spår av i fysikexperiment. Och det är mycket som står på spel. Hittar man inte higgspartikeln så måste en stor del av dagens teorier göras om.

Men nyligen kom spännande signaler från LHC: bland resultaten av de partikelkollissioner som görs där, syntes mätningar som skulle kunna vara de första spåren av Higgspartikeln. Många optimistiska ögonbryn höjdes bland fysiker världen över.

Men nu har mer data samlats in, och förhoppningarna om att det verkligen var higgspartikeln man såg, har alltså minskat. Samtidigt, säger Sten Hellman, hade det varit lite märkligt om vi redan hade naglat fast higgspartikeln - det skulle nämligen innebära att den hade varit tyngre än de flesta fysiker tror att den är.

– Det här intervallet som vi har tittat på hittills, det är ett massintervall där man egentligen inte tror att det finns. Saker och ting passar mycket bättre om den är lite lättare. Och i det intervallet kan vi fortfarande inte säga något om huruvida den finns eller inte.

Jakten på higgspartikeln fortsätter alltså. Och snart kommer vi antingen ha sett den, eller kunnat konstatera att den inte finns, tror Sten Hellman. Det kanske mest spännande vore om higgspartikeln inte finns: då måste fysiker tänka om rejält. 

– Om inte higgspartikeln finns, då fungerar inte den här väven av teorier som sitter ihop med varandra - den blir inte matematiskt konsistent. Då måste vi gå tillbaka och försöka hitta en djupare teori som beskriver naturen, säger Sten Hellman.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".