Genmodifierat ris också på frammarsch i Kina? (foto: pressens bild)

Kina kör eget GMO-race

Kina är en av flera länder i Asien som satsat på att utveckla egna GMO-produkter - genmodifierad nyttoväxter. En storsatsning som gör att landet både kört om Europa och nu bildar exempel för andra länder i den fattigare delen av världen.

Medan vi i Europa funderar över hur vi ska ställa oss till de så kallade GMO-grödorna, det vill säga växter som fått helt nya egenskaper genom att man stoppat in främmande gener i de - så håller dessa grödor på att få ett fotfäste utan like i några av världens fattigare länder.

Enligt Clive James vid ISAAA, ett institut som håller uppsikt över utbredningen av den här nya tekniken, så har utvecklingen i Kina varit exceptionell under dom senaste åren - så kallad BT bomull - bomull som försetts med en gen som gör att plantan själv producerar sitt eget bekämpningsmedel mot vissa skadeinsekter - täcker nu 58 procent av landets bomullsareal.

Kina unikt exempel
– Det här exemplet från Kina är det enda i världen där en statlig satsning på GMO kan konkurrera med de stora privata GMO-företagen, säger Clive James.

Enligt Clive James bygger alltså utvecklingen av till exempel BT-bomullen i Kina på en statligt finansierade forskning som - till skillnad från i andra delar av världen där det är de stora multinationella utsädesföretagen som Syngenta och Monsanto som har stenhård kontroll över GMO-fröerna.

Bollen i rullning
– Det här är något som kommer att få efterföljare, menar Clive James. Det kommer att bli allt fler länder i de fattigare delarna av världen som tar GMO-frågan i egna händer och utvecklar nya sorter i egen regi. Som exempel nämner han Indien, Brasilien, Argentina och Sydafrika som tänkbara kandidatländer i en sådan utveckling.

– Den omdebatterade frågan om makten över matgenerna kommer att hamna i helt nya sammanhang under dom närmaste fem åren, säger Clive James.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista