Vad hände egentligen med Andréexpeditinens medlemmar? (foto: pressens bild)

Nya fynd kring ingenjör Andrées öde

Hur dog egentligen expeditionsmedlemmarna på ingenjör Andrées luftfärd mot Nordpolen? Nu har svenska forskare gjort nya fynd som kanske kan kasta nytt ljus över gåtan.

För 107 år sedan gav sig upptäcksresanden och ingenjören Andrée iväg med luftballong för att flyga till nordpolen, Men något gick snett på vägen. Först 30 år senare hittades det man trodde var alla de kvarvarande resterna av expeditionen på Vitön nära Spetsbergen - där man tvingats nödlanda knappt halvvägs till målet.

Men bara för några dagar sedan hittade experter från Andréemuseet i Gränna nya lämningar av Andréexpeditionen uppe på Vitön. Rester av kläder och ett tält som smält fram ur isen. Och det här är fynd som väcker hopp om att man äntligen ska få reda på vad det var som tog kål på Andréexpeditionens tre medlemmar.

Hopp om dagboksfynd
– Kanske kan vi till exempel hitta expeditionsmedlemmen Fraenkels dagbok, säger Håkan Joriksson chef för Andréemuseet i Gränna och en av de som gjort fynden på Vitön. Vi har ju redan hans meteorologiska anteckningar, och kanske kan man tänka sig att ha skrev dagbok också.

Fynden, som tidigare måste ha varit infrysta i isen, ligger fortfarande kvar oskyddade uppe på Vitön. Nästa steg blir nu att så snabbt som möjligt säkra de föremål man hittat, att sedan leta igenom de ordentligt och ta med dem hem för analys.

Flera dödsteorier
Prover från de avlidna expeditionsmedlemmarnas kroppar har tidigare visat att de fått i sig höga halter av bly, kanske från matkonserver de haft med sig. Andra dödsförklaringar som diskuterats har byggt på att de skulle fått i sig trikininer - en dödlig muskelparasit - när de ätit rått isbjörnskött för att överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista