Hönor väljer spermier

1:05 min

Hönor kan göra sig av med sperma från tuppar som har låg status i flocken, det visar svenska och brittiska forskare i en ny studie. Biologen Rebecca Dean, en av forskarna bakom studien, tror att det kan vara ett väldigt viktigt sätt för hönan att kontrollera vem hon får avkomma med.

– Att stöta ut sädesvätska kan vara ett väldigt viktigt sätt för hönorna att kontrollera vem som blir far till deras avkomma, säger Rebecca Dean.


Hönor parar sig ofta med många olika tuppar, och forskare har länge känt till att hönorna har en förmåga att stöta ut en droppe av tuppens sädesvätska efter parning. Men de har inte vetat varför hönorna gör så här. Nu har forskare visat att ju lägre status i flocken som en tupp som honorna ska para sig med har, dessto mer av sädesvätskan stöter honorna ut. Det verkar som om höns föredrar tuppar med hög status, och de kan välja att låta deras sperimer befrukta äggen.

– Att välja rätt partner för att fertilisera äggen är ett väldigt viktigt beslut för honan, och om hon inte alltid kan välja sina partner så är det logiskt att det utvecklas ett system där hon istället får övertaget efter parning, säger Rebecca Dean.

Referens

Dean R et. al. The risk and intensity of sperm ejection in female birds. The American Naturalist Vol 178 nr 3 Sept 2011