Räddad gäddunge Foto AL MArtin

Veckomagasin 2004-09-03

Bush fatta nada säger forskarna i USA. Kinesiska forskare är på G - eller snarare på GMO. Abborre och gädda får ny chans i Stockholms skärgård.

Vetenskap inget för Bush

Amerikanska vetenskapsmän är inte nådiga i sin kritik av George W Bush - han begriper inte mer än ett barn, fräser förra årets Nobelpristagare i kemi, Peter Agre. Han och många andra har skrivit på ett upprop där de gemensamt förespråkar den demokratiske presidentkandidaten Kerry inför valet. Det är inte bara en fråga, utan många som visar på hans ignorans, säger kerry - det handlar om attityden till ny forskning, som den om stamceller, men också oförmågan att sätta sig in i frågeställningarna runt klimatförändringarna.

Lek- och barnkammarskydd

Gädda och abborre - de försvinner ur Stockholm skärgård, och i sommar har man gjkort ett försök att  fiskeskydda vissa vikar där man vet att fisken leker och där ynglen framlever sin första tid.  Nu ger sig Fiskeriverket ut för att provfiska i vikar som skyddats, och i andra för att se om yngeltillgången skiljer sig. Försöket är igångsatt av fiskare och länsstyrlese i första hand, och utvärderingen sker under hösten på Fiskeriverkets avdelning i Öregrund

Webb-tips

Tekniska museets robotsida är en enda lekplats för alla robotintresserade, inklusive den sömniga chat-roboten Roberta. Tekniska museet har en nyöppnad robotutställning som kommer att stå i ett par år. Adressen är http://www.tekniskamuseet.se/robotics/

Kinesisk modifiering

I motsats till  I-staternas i norr vankelmod vad beträffar genmodifierade grödor, har många utvecklingsländer i syd tagit det till sina hjärtan - Kina inte minst. Där gör man nu egna varianter av genförändringar, och hoppar över de etablerade företagen som Syngenta och andra. Vi ska hålla ögonen på vad som händer där, säger professor Clive Jamesvid  cornell-universitetet i USA

Vetenskapsnyheter i veckan

Näverbrev som skrevs i ryska Novgorod för tusen år sen har mirakulöst överlevt tack vare att de legat nedbäddade i fuktiga lerjordar. I somras hittades tre nya näverbrev, som ger en detaljerad bild av vardagslivet i medeltidens Novgorod.

Svenska forskare har hittat nya fynd efter ingenjör Andrées katastrofala expedition till nordpolen för 107 år sen, då alla tre expeditionsmedlemmarna förolyckades på Vitön nära Spetsbergen. Det är rester av kläder och tält som nu smält fram ur isen, och förhoppningen är att man bland resterna kanske skulle kunna få förklaringen till vad som gick så fel.

En ny bok fick mycket uppmärksamhet i veckan. ”Hur blir man klok på universiteten?” heter den och det är etnologiprofessorerna Billy Ehn och Orvar Löfgren som skrivit den. Den handlar om universitetsvärldens baksidor, en värld full av oskrivna regler och akademiska strider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".