Vasas timmerman.

Veckomagasin 2004-09-05

Bush fatta nada, säger amerikanska forskarkritiker. Kinesisk framtidstro på GMO - går runt de etablerade företagen. Och nu vet vi hur Vasas timmerman såg ut - rekonstruerad  från skelettet.

Vetenskap inget för Bush

Amerikanska vetenskapsmän är inte nådiga i sin kritik av George W Bush - han begriper inte mer än ett barn, fräser förra årets Nobelpristagare i kemi, Peter Agre. Han och många andra har skrivit på ett upprop där de gemensamt förespråkar den demokratiske presidentkandidaten Kerry inför valet. Det är inte bara en fråga, utan många som visar på hans ignorans, säger kerry - det handlar om attityden till ny forskning, som den om stamceller, men också oförmågan att sätta sig in i frågeställningarna runt klimatförändringarna.

Lek- och barnkammarskydd

Gädda och abborre - de försvinner ur Stockholm skärgård, och i sommar har man gjkort ett försök att  fiskeskydda vissa vikar där man vet att fisken leker och där ynglen framlever sin första tid.  Nu ger sig Fiskeriverket ut för att provfiska i vikar som skyddats, och i andra för att se om yngeltillgången skiljer sig. Försöket är igångsatt av fiskare och länsstyrlese i första hand, och utvärderingen sker under hösten på Fiskeriverkets avdelning i Öregrund

Webb-tips

Tekniska museets robotsida är en enda lekplats för alla robotintresserade, inklusive den sömniga chat-roboten Roberta. Tekniska museet har en nyöppnad robotutställning som kommer att stå i ett par år. Adressen är http://www.tekniskamuseet.se/robotics/

Kinesisk modifiering

I motsats till  I-staternas i norr vankelmod vad beträffar genmodifierade grödor, har många utvecklingsländer i syd tagit det till sina hjärtan - Kina inte minst. Där gör man nu egna varianter av genförändringar, och hoppar över de etablerade företagen som Syngenta och andra. Vi ska hålla ögonen på vad som händer där, säger professor Clive Jamesvid  cornell-universitetet i USA

Vetenskapsnyheter i veckan

Näverbrev som skrevs i ryska Novgorod för tusen år sen har mirakulöst överlevt tack vare att de legat nedbäddade i fuktiga lerjordar. I somras hittades tre nya näverbrev, som ger en detaljerad bild av vardagslivet i medeltidens Novgorod.

Svenska forskare har hittat nya fynd efter ingenjör Andrées katastrofala expedition till nordpolen för 107 år sen, då alla tre expeditionsmedlemmarna förolyckades på Vitön nära Spetsbergen. Det är rester av kläder och tält som nu smält fram ur isen, och förhoppningen är att man bland resterna kanske skulle kunna få förklaringen till vad som gick så fel.

En ny bok fick mycket uppmärksamhet i veckan. ”Hur blir man klok på universiteten?” heter den och det är etnologiprofessorerna Billy Ehn och Orvar Löfgren som skrivit den. Den handlar om universitetsvärldens baksidor, en värld full av oskrivna regler och akademiska strider.

Byggnadsvård i kolossalformat

I höst ger sig ett svenskt forskarteam bestående av arkitekter, bebyggelsevårdare och atomfysiker till Rom för att undersöka Colosseum. Det är Lasercentrum och Avdelningen för bebyggelsevård vid Lunds Universitet som håller på att utveckla en ny metod för att kartlägga gamla stenbyggnader med hjälp av laserradar. Kartläggningen går ut på att identifiera de olika stensorterna, upptäcka växtangrepp och föroreningar som skadar byggnaden.

Vinnande vetande

Förra veckans svar: Alkohol. Det var den svenske femkamparen Hans-Gunnar Liljenwall som lugnat nerverna med mexikanskt starköl före skyttet under OS i Mexiko City -68. Denna veckas fråga handlar om Colosseum. Det saknas ju en stor del av arenan och det beror inte bara på tidens tand utan på att någon använde sten från Colosseum till sitt eget bygge. Vem var han?

Historien får ansikte

I höst får en av Sveriges allra största
turistattraktioner - regalskeppet Vasa - en ny
dimension. I en annorlunda utställning som öppnas den
9:e september bjuds museets besökare på möjligheten
att komma riktigt nära de människor som befann sig
ombord då Wasa förliste. Nya forskningsrön ger en
fördjupad bild av vilka de var och äntligen får vi veta hur människorna på regalskeppet Vasa såg ut. Av mödosamt ihoppusslade skelettdelar och sen teknik från rättsmedicinen gör att vi idag kan stå öga mot öga med en kvinna och två män, som alla gick under med regalskeppet Vasa för snart 400 år sen.

Fokus under vattenytan

Hur kan vissa djur ha ögon som ser bra både över och under vatten - som bävrar till exempel? Det undrar Per Wihl i Stockholm. Svarar gör Eric Warrant, professor i zoologi vid Lunds universitet.

Förstår politikerna vetenskap i Sverige, då?

Vetenskapsradions Jan-Olov Johansson funderar över de svenska forskarnas missnöje med politikerna. En svenska forskare kunde inte tal i mer än trettio sekunder innan han eller hon började ondgöra sig över förre forskningsministern Carl Tham och missnöjet med att Thomas Östros aldrig lägger fram någon forskningsproposition sjuder långsamt. Men någon regering kommer inte de tama protesterna att avsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".