Vem är Janez?

En ny forskningskommisionär ska tillsättas i EU-komissionen. En i vetenskapliga sammanhang tung post, med ansvar över Europas samlade forskningspolitik. Det är den slovenske Janez Potocnik som blivit tillfrågad, men få verkar veta vad han egentligen står för.

Det är inte mycket man får veta om Janez Potocnik, när man tittar på hans CV. Han är 46 år, gift och har två söner. För elva år sen fick han titeln filosofie doktor i ekonomi. Och har därefter jobbat på olika verk och myndigheter i Slovenien.

Hans hittills största merit är att ha varit ansvarig för Sloveniens lyckade medlemsförhandling till EU, och de senaste två åren har han varit Sloveniens Europaminister. Men sen finns det inte mycket mer information lättillgängligt om Potocnik.

Bland topparna i svenskt forskningssamhälle är kunskapen om denne viktige forskningskommissionär minst sagt låg. I den rundringning som Vetenskapsradion gjort till landets största universitet och högskolor var det ingen som visste vad han stod för.

Det är en smula anmärkningsvärt, med tanke på att han till en början kommer att basa över EU:s totala forskningspolitik, och forskningsbudgeten ligger på runt 40 miljarder euro - eller drygt 350 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".