Arktis har haft Medelhavsklimat

Vid Nordpolen fanns en gång ett subtropiskt hav med badtemperaturer i vattnet. Det konstaterar forskare i den internationella klimatexpeditionen ”Arctic Coring expedition” som nu har borrat färdigt i havsbottnensedimenten nära Nordpolen.

Forskarna ombord på isbrytaren Oden blev något förvånade när de såg vad som dolde sig i sedimentproverna man plockat upp från Ishavets botten:

Encelliga organismer, dinoflagellater, som tyder på att vattentemperaturen i Arktis för 55 miljoner år sedan måste varit betydligt högre än man tidigare trott. 

- Här måste ha varit runt 20 grader, säger Jan Backman, en av chefsforskarna på expeditionen till Vetenskapsradion på satellittelefon från borrplatsen ca 20 mil från Nordpolen.

1000 mil under isen

I bottensedimenten - 1000 meter under Arktis ismassor - finns rester av uråldriga växter och djur som skvallrar om vilken typ av klimat som måste ha rått där just när de levde. Organismer som dött, överlagrats av sediment och packats in i geologins kronologiska pannkakstårta.

I söndags när borren slog i botten i urberget hade man tagit sig 410 meter ner i denna sedimentpacke och bit för bit lyft upp en tidsstapel som alltså sträcker sig 55 miljoner år bakåt i historien - ungefär till den tid då däggdjuren på allvar tagit över efter dinosausarierna...

”Nu kan vi släppa spekulationerna”

Att klimatet i Arktis på den här tiden inte såg ut som idag att det troligen var varmare än idag det har forskarna varit ganska säkra på men hittills har det mest handlat om rena spekulationer, säger Jan Backman.

- Det är först nu som vi har ordentligt material att studera för att ta red på hur det verkligen var. Nu kan vi släppa de värsta spekulationerna och börja ägna oss åt fakta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".