Det höga poppelträdet har i stort sett samma gener som en liten späd blomma, backtrav. Foto: PrB

Poppeln har samma gener som den lilla blomman backtrav

För första gången har man kartlagt ett träds hela arvsmassa. Den högresta poppeln visade sig ha en genuppsättning som är närmast identisk med den lilla späda blomman backtrav - trots att de till det yttre är så olika.

Den första växter man gav sig på att bestämma genetiskt var en rätt obetydlig liten planta, som egentligen bara ett vältränat botanistöga kunde upptäcka i naturen, arabidopsis eller backtrav.

Sen kom riset - en mer begriplig växt att intressera sig för genetiskt, kan man tycka. 

Nu kommer det tredje, och det är - poppel! Högt, snabbväxande - men förvånansvärt likt en backtrav ändå, säger artikeln i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, där svenska forskare från flera olika universitet bidragit med sitt arbete.

- Det är i princip samma arvsmassa med det som gör skillnaden är uttrycket, eller hur aktiva de olika generna är i växterna, säger Joakim Lundeberg som är professor i molekylär bioteknik vid Alba Nova i Stockholm.

- Det bästa exemplet är vedbildningen. Det finns vedbildning även i backtrav, men i trädet är den mycket kraftigare, vilket gör att det växer uppåt.

I nästa vecka kommer poppelns genuppsättning att publiceras för den som vill studera den eller använda den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista